osteoartrit

Osteoartrit 27 milyon Amerikalıyı etkiliyor. Pek çok insan onun sakatlayıcı ve yaşlılığın kaçınılmaz bir parçası olduğuna inanıyor.  Ama her şey değişiyor. Tedaviler daha iyi ve pek çok insan fazla artriti olmadan iyi yaşlanıyor. Eğer sizin osteoartritiniz varsa eklemlerinizi korumak, rahatsızlığınızı azaltmak ve hareketliliğinizi arttırmak için bazı adımlar atabilirsiniz. Artritiniz yoksa da önlemek için stratejiler bulabilirsiniz.

Bazı insanlar tezgah üstü satılan glucosamin ve chondroitin denen desteğin artrit ağrısını rahatlattığına, katılaşmayı azalttığına ve dizleri daha fazla hasardan koruduğuna yemin ediyor. Diğerleri de bir yardımı olmadığını söylüyor.

The New England Journal of Medicine’de yayınlanan temel bir çalışma  kişinin ne kadar yarar elde edeceğinin o kişinin ağrısının başlarken ne kadar ciddi olduğuna bağlı olduğu sonucunu çıkardı. Diz osteoartriti olan 1.500 katılımcıda glucosamin ve chondroitin ayrı ya da beraber alındığında plasebo etkisinden daha fazla bir etki sağlamadı. Hafif ağrısı olanlar da pek bir yarar görmedi. Daha şiddetli ağrısı olanlar ise glucosamin ve chondroitin bileşiminden orta derecede bir rahatlama deneyimledi.

Eğer glucosamin ya da chondroitinin sizin için işe yarayıp yaramayacağını merak ediyorsanız, bunun yanıtı “duruma bağlı”dır. Eğer osteoartrit ağrınız orta ya da belirgin derecedeyse hem glucosamini hem de chondroitini birlikte iki ya da üç ay almaya çalışın. Eğer ağrınızı azalttıklarını görürseniz, kullanmayı sürdürmeniz mantıklıdır.  Değilse paranızı harcamayın. Her zaman olduğu gibi eğer onları ya da herhangi bir besin desteğini ya da alternatif terapileri almaya karar verdiyseniz  bunu doktorunuza söyleyin.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/do-glucosamine-and-chondroitin-really-help-arthriti-pain

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle