later age12 haftalık özel bir çalışmadan sonra 90 yaşın üstündeki insanlar, dayanıklılıklarını, güçlerini ve kas kitlelerini geliştirdi, İspanya’daki Navarre Üniversitesinde yapılan ve Age dergisinde basılan bir araştırmaya göre. Araştırmacılar katılımcıların yürüme hızında artış , sandalyeden daha iyi kalkma kapasitesi ve dengelerinde gelişme, düşme vakalarında önemli bir azalma ve alt bacaklardaki kas gücü ve kitlesinde önemli bir gelişme rapor ettiler.

Araştırma katılımcıları 91-96 yaşları arasında 24 kişiydi. Bunların on biri deney grubu on üçü de kontrol grubuydu. 12 haftadan daha uzun bir dönemde haftada iki kez çok bileşimli çalışma yaptılar: özellikle onlar için tasarlanmış güç çalışması ve denge geliştiren egzersizlerden oluşan bir egzersiz programı. Lider araştırmacı Mikel Izquier “Çalışma onların fonksiyon kapasitesini arttırdı, düşme risklerini azalttı ve kas güçlerini geliştirdi. Kırılgan yaşlı insanların fiziksel kapasitesindeki önemli artışa ek olarak araştırma güç çalışmasının kırılgan yaşlılara da mükemmel bir şekilde uygulanabileceğini geösterdi,” açıklamasını yaptı.

Yaşlanmayla neuromuskuler, kardiyovasküler ve solunum sistem kapasitesi giderek azalmaya başlar ve bu da giderek artan bir kırılganlık riskine yol açar. Fiziksel hareketsizlik kas kitlesi ve fonksiyon kapasitesi kaybınının -kırılganlıkta anahtar bir konu-  ana faktörlerinden biridir.

“Pratiklik bakımından” diyor Prof. Izquierdo, “Araştırmanın sonuçları bu tip hastalara göre egzersiz programı yapmanın önemine işaret ediyor, kas gücünü, dengeyi ve yürümeyi geliştiren egzersizler.” Onun görüşüne göre, bu tip egzersizleri incinebilir yaşlı insanlara uygulamak yaşlanmanın etkisini önlemek, iyioluşlarını geliştirmek ve yaşadıkları topluma uyumlarında yardımcı olmak için karlı olabilir.”

http://www.thirdage.com/exercise-fitness/strength-training-for-90-year-olds

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim