exercisingYaşlılar kaslarını sağlıklı tutmak ve hastalığı önlemek için aktif yaşıyor

Ed Barrit kolejde Maryland Üniversitesi için futbol ve hokey oynadığında antrenmanları için motivasyonu, oyunları kazanmak ve ulusal şampiyonlukmuş.

Bugünlerde öncelikleri biraz değişmiş.

“Yalnızca daha uzun yaşamak için çalışıyorum,” diyor, 80 yaşındaki Barrit bisiklette pedal çevirirken. “Popomun üzerinde oturup TV izlemiyorum.”

Altın yıllarına sakince gevşeyerek gireceğine  kol ve bacak kasları için ağırlık makinasında çalıştığı bir spor salonuna haftada dört kez gidiyor.

Uluslararası Sağlık, Raket ve Spor Kulübü Derneğine göre, 55 yaş ve üstündekiler arasında sağlık kulübü üyeliği, 1990-2007 arasında  (bu yaş grubu içinde 9.9 milyon üyesi vardı) yüzde 400’den fazla sıçrayarak, spor salonu üyelerinin en fazla büyüyen parçalarından biri oldu.

Pender Erişkin Servisi tarafından çalıştırılan Fitness Fusion, the Burgaw, NC gym her yaştakilere açık ancak özellikle daha yaşlılara hizmet veriyor.

Geçenlerde 50 yaş üstü sınıfında 20 kadar kadın ve erkek düşük yoğunlukta bir egzersiz sırasında Bob Seger’in hoparlörlerden  gelen  “Old Time Rock & Roll’uyla sohbet edip,  yapıp el salladı.

Burada, emekliler ve yaşlı vatandaşlar yoga ve pilates gibi haftalık dersler alıyor.

“Üç hafta önce zumba dersleri başlattık ve 50 kişi geldi,” diyor Judy Pelly, salonun idarecisi. “Sanırım yogada en yaşlı kişi 85 yaşında, ağırlık kaldıranların sınıfında 70’in üstünde insanlarımız var.”

Beck Murray, 57, Pender County okul sisteminde öğretmen yardımcısı olarak çalışırken yoğun bir yaşamı varmış. Ancak emekli olup da geçici öğretmen saatlerine girince aktif kalmak için egzersizlere dönmüş.

“Bana daha çok enerji veriyor,” diyor, salona gidişleri için. “ Fiziksel olarak yapabileceğimiz kadar çok aktif kalma gereksinimi hissediyorum.”

Murray, ayrıca diyet ve ilaçla Tip 2 diyabetini kontrol altında tutmaya çalışıyor ve egzersizin ilaçtan kurtulmasına yardım etmesini umuyor.

“Sayısız araştırma düzenli egzersizin ve fiziksel aktivitenin bazı hastalıkların gelişme riskini ve yaşlanınca oluşan düşkünlükleri azalttığını gösteriyor,” diyor, Amerikan  Ulusal Yaşlanma Enstitüsü Başkanı Richard Hodes, bir bildiriminde. “Bazı durumlarda egzersiz diyabet, kalp hastalıkları ve osteoporoz gibi hastalıkları kontrol etmede ve önlemede yardım edebilir.”

Annales of Internal Medicine’de basılmış olan  65 ve üzeri 1.700’den fazla kişiyi takibe almış olan bir çalışma haftada en az üç gün ve en az on beş dakika egzersiz yapanların daha az aktif olanlara göre bunama geçirmelerinin daha az olasılı olduğunu buldu.

95’inde Job Savages hala fiziksel ve zihinsel olarak aktif. Bu yılın başlarına kadar haftada üç gün kişisel bir çalıştırıcıyla Gold’un spor salonunda çalışıyormuş. Şimdi 91 yaşındaki karısı Agnes’le  kendi apartlarında yaşadıkları, Champions Yardımlı Yaşam merkezinde  fizyoterapistiyle egzersiz yapıyor.

“Çoğunlukla denge ağırlık çalışması yaparız,” diyor. “Kas geliştirmek için çalışmıyorum. Onların aktif kalmasına yardım etmeye çalışıyorum.”

Savage, çeyrek yüzyıl kadar önce diz ve kalça protezi yaptırdığı halde eklemlerinin problem yaratmadığını söylüyor.

“Şu gerçeği söylemeliyim ki egzersiz yapmak beni rahatsız etmiyor.”

Savage Yardımlı Yaşam imkanlarına  yakın yeni bir wellness salonu açıldığında tekrar salonda egzersiz yapmayı umuyor.

Champions’u kapsayan The Davis Topluluğu, rehabilitasyon ve wellness pavyonlarının bir parçası olarak bir erişkin sağlık klübü açıyor. Klüp 55 yaş ve üstündeki kişilere üyelik verecek.

Davis’in sözcüsü Julia Rehder grubun yaşlılara bağımsız yaşamalarını sürdürmelerine yardımcı olmak için wellness merkezi inşa ettiğini söylüyor. Egzersiz programları ve donanım kadar yaşlanan erişkinler için düzenlenmiş sağlık seminerleri olduğunu söylüyor.

Yaşamları boyunca sağlıklı diyet ve kiloyu sürdüren ve düzenli egzersiz yapan erişkinler genellikle daha iyi kas durumuna, daha güçlü kalbe, daha iyi denge ve istekli zihinsel tutuma sahip oluyorlar,” diyor.

Çeviren: Prof. Dr. Engin Ünay

http://www.thirdage.com/bones-joints-muscles/seniors-stay-active-muscles-healthy?page=0,1#ixzz11rd1eUQF

“Yaşamın en değerli armağanlarından bazıları yalnızca yaşla elde edilir.”
~ Gene Cohen