Belki daha yeni yediniz ya da yemeğinizi bir saat kadar önce bitirdiniz – ve şimdi mideniz “iyi değil.” Ya da yanma hissi veriyor daha çok. Belki de şişkin ve rahatsız hissediyorsunuz.  Veya  belki yanmadan da fazla bir hassasiyet.  Belki bulantı ve kusma hissediyorsunuz.  Buna “altüst” olmuş bir mide ya da hazımsızlık diyebilirsiniz belki de. Eğer belirtilerinizin tıbbi bir nedeni yoksa doktorunuz ona “dispepsi” ya da hazım kötülüğü diyebilir.

Hazımsızlık bir gerçek. Tanımlanabilir bir tıbbi nedeni olmayan sürekli üst karın ağrısı ya da rahatsızlığı fonksiyonel dispepsidir. Bazen rahatsızlık yemek sırasında, bazen de yarım saat sonra başlar. Üç aylık bir zaman içinde ortaya çıkıp kaybolma eğilimindedir. Fonksiyonel dispepsinin can sıkıcı yanlarından biri tıbbi tetkiklerin  bunun için fiziksel ya da anatomik bir neden bulamayışıdır.

Eğer fonksiyonel dispepsiden rahatsızsanız, yalnız değilsiniz. Toplumun yaklaşık %25’i bundan şikayetçi ve erkekler de kadınlar da eşit olarak etkileniyor. Doktolara yapılan ilk  başvuruların önemli bir kısmından sorumlu, çünkü kısmen insanlar ülser olup olmadıklarından endişe duyuyor. Mantıklı bir endişe çünkü Amerikalıların %10’u yaşamlarının bir döneminde peptik ülser geliştiriyor. Nedeninin bilenememesi sinir bozucu,  kesin tedavisinin bilinememesi daha da sinir bozucu.

Gene de biraz rahatlamanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz bir şeylerin olması iyi bir haber.

  1. Belirtilerinizi tetikleyecek yiyeceklerden kaçının.
  2. Küçük porsiyonlar yiyin, aşırı yemeyin; daha az, daha sık yemeye çalışın ve yiyeceği yavaşça ve tam olarak çiğnediğinizden emin olun.
  3. Sigara içmek, hızlı yemek, sakız çiğnemek ve gazlı içecekler içmek gibi hava yutmanızla sonuçlanabilecek etkinliklerden kaçının.
  4. Stresinizi azaltın. Rahatlama terapilerini, bilişsel davranış terapilerini ya da egzersiz yapmayı deneyin. Haftada 3-5 kez yapılan bir egzersiz çalışması işe yarayabilir ancak yedikten hemen sonra yapmayın.
  5. Yeterince dinlenin.
  6. Yemek yedikten sonraki ilk iki saat içinde yatmayın.
  7. Kilonuzu kontrol altında tutun.

 

 

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso