idrar kaçırmaOrtalama 32 milyon Amerikalı kaçırma sorunu yaşıyor, iyi bir hijyeni ve günlük sosyal ve iş hayatını sürdürmeyi güçleştirecek kadar önemli bir istenmeyen idrar ya da kaka kaçırma. İyi haber şu ki tedaviler giderek daha etkin ve daha az bozucu oluyor.

Pek çok insan mesane kontrolünü garantide sayar –istenmeden kaçırılan idrarın günlük  sosyal ve iş yaşamının yürütülmesi yeteneğini kesintiye uğratana kadar.

Genellikle kaçırmanın nedenleri insanın kontrolünün dışındadır. Örneğin, kadınlarda kaçırma doğumların yaygın bir yan etkisidir. Erkeklerde ise sıklıkla prostat sorunlarının tedavisinin yan etkisidir.

Her ne kadar kaçırmadan kaçınmak pek olanaklı değilse de bu zor durumun gelişme şansını düşürecek adımlar atabilirsiniz.

  1. Kilonuza dikkat edin. Aşırı kilo ve kaçırma el ele gider, özellikle kadınlarda. Bir teori fazla karın yağlarının pelvic taban kaslarını zayıflattığını ve stres kaçırmasına yol açtığını söylüyor (öksürürken, gülerken, hapşırırken v.s. idrar kaçırma). Bazı durumlarda basitçe kilo verme bu durumu düzeltebilir.
  2. Sigara içmeyin. Sigara içme sağlığınızı pek çok yolla tehdit ediyor. Bu ayrıca bir kadının stres kaçırması geliştireceği olasılığını da ikiye katlıyor. Nikotin kaçırmayı teşvik etmekle de ilişkilendiriliyor.
  3. Aktif kalın. Hemşireler Sağlık Çalışmasında fiziksel olarak çok aktif orta yaşlı kadınların kaçırma geliştirme olasılığı en düşük.
  4. Mesane kışkırtıcılarını en aza indirin. Kafein ve alkol, kaçırmayı teşvik etmekle ilişkilendiriliyor (mesane dolu değilken bile idrar yapma gereksinimi hissetme). Karbondioksitli içecekler, yapay tatlandırıcı aspartam, baharatlı yiyecekler ve turunçgiller ve turunçgilli içecekler bazı insanlarda kaçırmayı teşvik ediyor.
  5. Bağırsak hareketleriyle zorlanmayın. Bu durum pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Eğer büyük aptestiniz katıysa ya da çıkarmak için önemli bir çaba gerektiriyorsa doktorunuzla konuşun. 65 yaş ve üstü insanları dahil eden bir araştırmada kabızlığı tedavi etme sıklık, aciliyet ve yanma dahil bir üriner semptom çeşitliliğini iyileştirmiştir. Diyetinizdeki selülozu arttırma ve yeterince sıvı alma kabızlığı önlemeye yardım eder.

Üriner kaçırma tedavileri şimdiye dek olduğundan daha etkin ve daha az bozucu. Eğer istemeksizin altınıza idarar kaçırmaktan rahatsızsanız, sessizce sıkıntı çekmeyin. Doktorunuzla konuşun.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/5-ways-to-dodge-incontinence

“Yaş konusunda romantik duygularım yok. Ya her yaşta ilginçsinizdir ya da değil.”
~ Katharine Hepburn