idrar kaçırmaKaka kaçırmaktan rahatsız pek çok kişi bu konuda sessiz kalıyor. Sonuçta da, bu sorunu –irade dışı gaz ve kaka bırakma- olan insanların sayısı bilinmiyor. Ancak, eldeki az sayıdaki veri sorunun genellikle 40lar ya da 50lerde başladığını gösteriyor.

Bu durumla yaşamak zorunda değilsiniz, tedavi edilebilir. Seçenekler diyet değiştirme ve bağırsak eğitimi rejimlerini ve bazı insanlar için  de ameliyatı kapsar.

Diyet bağırsak hareketlerinin öngörülebirliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu basit değişiklikler -daha çok selüloz yemek ya da sisteminizi rahatsız edecek yiyecekleri elimine etmek gibi- çok yardımcı olabilir.

Selülozun önemi

Selüloz kabızlığın ve ishalin kontrolüne yardımcı olur. En iyisi yiyecekten fazladan selüloz almaktır. Yüksek selülozlu diyet hem kabızlığa hem de ishale yardımcı olabilir. Yumuşak kaka üretimine yardım ederek selüloz bağırsak fonksiyonunu “normalleştirmeye” yardımcı olabilir.  Diyet selülozunun iyi kaynakları kepekli tahıllar, pişmemiş meyve ve sebzeler, tam tahıllı ekmekler ve hamurlar ve esmer pirinci kapsar.

Selüloz destekleri de yardımcı olabilir. Eğer bir destek hapı alıyorsanız kabızlığı önlemek için birlikte çok fazla su içtiğinizden emin olun. Şaşırtıcı ama destekle çok fazla su içmek ishali de kontrole yardım ediyor. Selüloz suyu emer ve sulu kakanın kaçırılmasını önler.

İshali ehlileştirme

Belirli yiyecekler kaka kaçırmaya katkıda bulunur. Bazı yaygın suçlular aşağıda listelenmiştir. Bu yiyeceklerin alımını engellemeye ya da azaltmaya çalışabilirsiniz (birkaç günde bir tanesi) birinin ishale yol açıp açmadığını anlamak için.

  • işlenmiş ya da füme etler
  • alkol
  • baharatlı yiyecekler
  • yağlı yiyecekler
  • kafein
  • tatlandırıcılar (sorbitol, xylitol, mannitol, fruktoz)
  • mandıra ürünleri

Kabızlığı yönetme

Eğer kaka kaçırmanız kabızlıkla ilgiliyse doktorunuz  zamanlaması düzenli hareketlere sahip olmanız için bağırsaklarınızı eğitmeye yardımı olacak yollar sunabilir.  Bunlar selülozünüzü  ve sıvı alımını arttırmayı ve bağırsak hareketlerini  ayarlanmış zamanlarda oluşmak üzere cesaretlendirmek için çeşitli uyarıcıları (ılık içecekten lavmana kadar) içerebilir.

Pelvik kas egzersizleri ve biyogeribildirim

Kaka kaçırmayı tedavi etmede pelvik kas eğitiminin etkinliğini değerlendiren araştırmalar etkinlik bakımından tutarsız sonuçlu olarak gösterildi. Bununla birlikte, kaçırma sorunu az ciddi olan insanlar için pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler denemeye değer.

Biyogeribildirim kaka kaçırmaya yaklaşım için bir başka yol. Amaç sphincter kaslarını güçlendirmek. Pek çok rapor bunun bir değerinin olabileceğini rapor ediyor. Ancak, şimdiye dek, etkisini tedavi olmamakla karşılaştıran kontrollü çalışmalar yok.

Cerrahi

Bazı insanlar için kaka kaçırmadan kurtulma cerrahi gerektirir. Hangi cerrahinin sizin için gerekli olduğunu ve hangi işlemin sizin için en çok anlam yapacağına karar vermede doktorunuz size rehberlik ederek yardımcı olabilir.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/the-other-incontinence-dont-suffer-in-silence

“Yaş konusunda romantik duygularım yok. Ya her yaşta ilginçsinizdir ya da değil.”
~ Katharine Hepburn