Harvard Health Letters’dan:

three_doctorsBelki yorgun hissediyorsunuz ve konsantre olmada sıkıntınız var ya da saçlarınızda ve kilonuzda değişikliklerin farkına vardınız ya da yalnızca öyle hissediyorsunuz.  Bu konuları kolayca başka sağlık sorunlarına da bağlayabilirsiniz ya da yalnızca yaşlanmaya. Ancak bu belirtiler tembelleşen tiroidin işaretleri olabilir.

Tiroid boyunda kelebek şekilli bir salgı bezidir. Metabolizmayı yöneten hormonları üretir. Düşük düzeydeki tiroid hormonu yorgunluk, kabızlık, kuru cilt, kırılgan tırnaklar, saç değişimleri, ağrılar, acılar ve kendini kötü hissetme dahil bir dizi belirtiye neden olur. Tedavi edilmediğinde, gereği gibi çalışmayan tiroid (hipotiroidizm) yüksek kolestrol, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları geliştirerek değişimleri arttırır.

Kadınların erkeklere göre tiroid sorunları olması daha olasıdır, özellikle yaşlandıkça. Bazı kadınlarda tiroid sorunun başlangıcı öylesine tedricidir ki farkına varılmaz; diğerlerinde belirtiler birkaç hafta ya da ay içinde aniden çıkar.  Bu belirtiler şunları içerir:

Yorgunluk. Alışılmadık şekilde yorgun ve enerjisiz hissedebilirsiniz.

Soğuğa dayananmamak. Etrafınızdaki herkes rahatken bile üşüyor hissedersiniz.

İştah kaybı, kilo kazanımı Metabolizma sürüklenirken daha az kaloriye gereksiniminiz vardır dolayısıyla iştahınız azalabilir –aynı zamanda yediklerinizden daha az kalori kullanırsınız, dolayısıyla daha fazlası yağ olarak depolanır.

Kardiyovasküler etkiler. Düşük düzeydeki tiroid hormonu yüksek tansiyona olduğu kadar daha yüksek düzeylerde total ve LDL kolestrole yol açar. Zaman içinde normalin altında çalışan tiroid kalbin etkin bir şekilde kan pompalama yeteneğini riske atar.

Diğer işaretler ve belirtiler. Hipotiroidizm tüm bedende kabızlıktan, kas ve eklemler etrafındaki ağrılara kadar çeşitli belirtilere neden olabilir. Cilt, saç ve tırnaklar kuru ve ince olabilir.

Sizde bu belirtilerden herhangi biri varsa doktorunuza görünün. Sizi hipotrirodizm açısından araştırabilir ve tiroid fonksiyonunuzu kontrol etmek için kan testleri yaptırmanızı önerebilir.

Hipotiroidizm genelde hap olarak alınan yapay günlük tiroid hormonu dozuyla tedavi edilir. Bu ilaç tamamen bedeninizin doğal tiroid hormonu gibi çalışır. Sizin için doğru dozu bulmak biraz zaman alabilir. Bir kez buldunuz mu, belirtiler büyük ölçüde düzelir. Doktorunuz ilacınızın dozunun en iyi şekilde olduğundan emin olmak için tiroid fonksiyonunuzu yılda bir ya da iki kez kontrol edecektir.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/is-it-just-midlife-or-is-your-thyroid-slowing-you-down?

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier