emek

Para mutlu bir emeklilik için tek gereklilik değil.

Büyük bir birikim mutlu bir emekliliği garantilemiyor. İyi bir emeklilik gelirinin sizi ancak idare ediyor olmaktan daha mutlu etmesi olanaklıysa da para tek gereklilik değil:

Emeklilik tarihinizi seçin: İdeali çalışanların finansal ve psikolojik olarak hazır oldukları zaman emekli olması. Ancak pek çok çalışan işten çıkarmalar, şirketin satılması gibi nedenlerle erken emekliliğe zorlanıyor ya da emekliliğe kandırılıyor. “Emeklilik zamanı üzerinde kontrolü ve gücü olan insanlar küçülmeye gitme ya da zorunlu emeklilik yaşından dolayı emekli olan insanlardan daha mutlu,” diyor John Nelson, yaşam planlama koçu ve Paraşütünüz Ne renk? Emeklilik İçin kitabının yazarı. Eğer kendinizi istemeden emekli olmuş bulursanız, “yarı zamanlı bir iş, amaçlı bir gönüllü çalışma ya da buna benzer bir şeyle kontrolü geri almak önemlidir.”

Bir harcama planı: Emeklilikte rahat yaşamak için Sosyal Güvence ödemeleri ve yatırımlarla birlikte yeterince gelir biriktirmeye gereksiniminiz var. Ancak onu nasıl harcayacağınız konusunda bir de plan yapmalısınız. Yaşam birikiminizin giderek azaldığını görmenin kolay olmayabileceğini akılda tutmalısınız. “Gelirinizin her yıl düştüğünü görmek huzur bozucu. Kayıplar kazançlardan daha büyük,” diyor Laura Carstensen, ömür konusunda Stanford Merkezinin direktörü ve Parlak Bir Gelecek  kitabının yazarı.  Birikiminizi çok harcamadığınızdan ya da gereksiz yere tutumlu olmadığınızdan emin olmak için bir harcama referans noktası koymanızı öneriyor.

İyi sağlık: Kariyerlerini ve aile sorumluluklarını dengelemeye uğraşan çalışanlar genellikle sağlıklarını ihmal eder.  “Çoğu zaman insanlar yaşamın öteki taraflarıyla o kadar meşguldürler ki kendilerine istedikleri gibi bakmaktan acizdirler,” diyor Barbara Waxman, bir yönetici, yaşam koçu ve Emekliliğinizi Nasıl Seversiniz kitabının yazarı. Emeklilikte, sağlıklı yemekler hazırlamak ve dolaşmak için daha çok zamanınız olacak. “Bedeninizi her gün hareket ettirin ve beyninizi yeni etkinlikler öğrenerek teşvik edin,” diyor Waxman. İyi bir sağlık mutlu bir emekliliğin temel unsurudur.

Destekleyen bir eş: Çiftlerin birlikte mi emekli olacaklarına ya da birinin diğerinden daha uzun mu çalışacağına karar vermeleri gerekir. Çiftlerin biri ya da ikisi emekli olduğunda ev işi sorumluluklarını ve birlikte ne kadar zaman geçireceklerini yeniden konuşmaları gerekir. “Bir miktar ayrı geçireceğiniz zaman oluşturun ki 7 gün 24 saat birlikte olmayın, diye öğüt veriyor Waxman. Çalıştığınız zamana göre birlikte daha fazla zaman  geçirmeniz değerliyse de bütün gün boyunca, her gün birlikte olmak ilişki üzerine stres koyar.

Arkadaşlar. Erişkin arkadaşlıklarımızın, sosyal etkinliklerimizin çoğu işlerimiz etrafında döner. Emekli olduktan sonra hala çalışıyor olan meslekdaşlarla arkadaşlığı sürdürmek genellikle zordur. Çalışma hayatındayken  çalıştığınız yer dışında arkadaşlıklar edinmeye çalışın, belki de paylaşılan bir etkinliğin etrafında merkezlenen. Ayrıca daha önce birlikte çalıştığınız insanlarla bazen öğle yemeklerinde buluşmak için çaba harcayın.

Yapılacak bir şey. İşinizden basitçe emekli olmak yerine istediğiniz bir etkinliğe başlamak için emekli olmak önemlidir. Tutkulu olduğunuz şeylerle köprüler kurun ki emeklilik gerçekleştiğinde bu etkinliklerin birinin kapısından adım atmış bulunun,” diyor Waxman. “İşe ek olarak bir aktivite portföyü geliştirin.” Günleriniz artık işinizle dolu olmadığında peşine düşmeyi istediğiniz projelerin ya da hobilerin bir listesini yapın.

Yeni mücadeleler. Çoğu insan kariyerleri boyunca amaçlar ve mücadeleler edinir ve başarı için bu istek emeklilikte de yok olmak durumunda değil. Bir kısım kapasiteyle çalışmaya devam etmeyi düşünebilirsiniz. “Eğer yapabilirseniz eski kariyerinizin bazı yönlerine tutunacağınız şekilde bir yol bulun,” diyor Nelson. Farklı bir işi yaparak da kendinizi mücadeleye sokabilirsiniz, yeni bir etkinlik ya da beceri öğrenmek ya da yerel üniversitede bir sınıfı denetlemek.

Deneyin. Emeklilikten hoşlanıp hoşlanmayacağınızı anlamanın en iyi yollarından biri  deneme yapmaktır. “İnsanlara emekliliği denemeleri için en azından üç aylık bir mini emeklilik ya da izin dönemi tavsiye ediyorum,” diyor Nancy Schlossberg, Maryland Üniversitesinin emekli profesörü ve “Emekliliği Canlandırma: Kimliğinizi, İlişkileriniz ve Amacınızı Yeniden Şekillendirme” kitabının yazarı. Köprülerinizi henüz yakmayın ama emekliliğe gerçekten hazır olup olmadığınızı anlayın.” Bazı insanlar gerçek gereksinimlerinin uzun bir tatil olduğunu anlarken bazıları da yaşamın yeni bir dönemine geçmeye gerçekten hazır olduklarını anlayacaklardır.

Miras bırakma. Çoğu emekli topluma geri vermeye ve gelecek kuşaklara miras bırakmaya odaklanmaya başlar. Bazı insanlar bunu gönüllü çalışmalar, projelerde danışmanlık, öğretme ya da uzmanlık alanlarında genç insanlara danışmanlık yaparak başarır. ”Dünyada bütün zamanlara sahip olmadığınızı anlamak yaşamı daha tatlı yapabilir,” diyor Cartensen. “Bu en önemli olana odaklanmanıza yardım eder.”

http://money.usnews.com/money/retirement/articles/2011/02/28/9-secrets-of-retirement-happiness

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle