Senior Minority Man Working Out Set On A White BackgroundUzun bir hayat yaşamanızı istemem. Gerçekten istemem çünkü dürüst olmak gerekirse bu kadarı yeterli değil. Bundan daha fazlasına sahip olmanızı isterim. Benim istediğim şekilde olsaydı siz uzun, sağlıklı, üretken, doyumlu ve anlamlı bir hayat yaşardınız. Aslında ben sizin fonksiyonel uzun ömür adını verdiğim şeyi deneyimlemenizi isterim. Gerçekten hiç kimsenin 100, 90, 80 ya da hatta 70’ine kadar yaşamasını istemem, eğer bu başkalarına bağımlı olmak, kronik ağrılar içinde olmak, çok fazla ilaç alıyor olmak ve yaşamı anlamlı yapan, keyif aldıkları şeyleri yapamayacakları anlamına geliyorsa. Ve ben sizin için bunları istemezdim. Artı, hasta ve fonksiyonsuz olmak da süper pahallı. “Yuh” diyebileceğinizden çok daha hızlı tüketir bu sizin banka hesabınızı!

Ancak aynı zamanda sizin kısa bir hayat yaşamanızı da istemem. Henüz yaşamadığınız  çok fazla deneyim var. Seyahat, mezuniyetler, düğünler, torunlar, ölmeden önce yapılacaklar listesi… sayılacak çok fazla şey. Siz emeklilikte bütün bu şeylerden ve çok, çok daha fazlasından keyif alacak yeterince zamanı hak ettiniz.

Haydi kabul edelim. Nitelik olmadan nicelik keyifli değil. Niceliksiz nitelik bir hile. Emeklilik yıllarınızdan en fazlasını elde edebilmeniz için gerçekten hem niteliğe hem de niceliğe gereksiniminiz var.

Sizin fonksiyonel bir uzun ömre gereksiniminiz var.

Ve bunu elde edebilirsiniz.  Bu ulaşabileceğiniz bir yerde… gereken şeyleri yaparsanız.  Bu amaca ulaşmanın en iyi yollarından biri özel olarak fonksiyonel ömür uzunluğu geliştirmek için düzenlenmiş bir egzersiz programını uygulamak.

20 yıldır fonksiyonel uzun ömrü çalışıyorum ve kariyerimi var olan en iyi kanıta dayalı egzersiz programları nasıl geliştirilir konusunu öğrenmeye adadım. Başarılı bir şekilde her yaştan, yetenekten ve sağlık durumundan yüzlerce müşteriyle çalıştım. Fonksiyonel ömür uzunluğuna ulaşmak için akademik uzmanlığı gerçek dünya pratik deneyimiyle birleştirerek  inandığım  olasılı en iyi egzersiz stratejilerini geliştirdim.

Sizi felsefem ve onu destekleyen bilimsel kanıtla sıkmak istemem. Dolayısıyla doğrudan konuya geleceğim ve size hemen şimdi kullanabileceğiniz bazı stratejiler vereceğim.

İşte birkaçı:

  • Yalnızca güç yerine kas gücü, dayanıklılık ve koordinasyon üzerine çalışın
  • Egzersizinizin çoğunu ayakta duruş pozisyonunda gerçekleştirin
  • Ayakta duruş pozisyonuna ek olarak diz çökme ve yarı diz çökme pozisyonlarını kullanın
  • Bazı çeviklik ve dinamik denge hareketlerini ekleyin
  • Kasları izole eden egzersizleri azaltıp kas gruplarını kapsayan (bir işi ya da hareketi tamamlamak için pek çok kas grubunu aynı anda kullanın) daha fazla egzersiz ekleyin
  • Core’a ( bel bölgesi kasları) düzenli olarak ve her yönden saldırın
  • Kardiyonuzu daha kısa ve daha sert yapın
  • Kalçalarınızı düzenli olarak esnetin
  • Üst bedeninizden çok alt bedeninize odaklanın
  • Her yöne hareket edin –öne, arkaya, yanlara, dönerek
  • Bir zamanda bir el kullanarak dengesizlik yaratın
  • Hareket özgürlüğüne izin vermek için ağırlık makinalarını beden ağırlığı, dambıllar ve direnç borularıyla değiştirin
  • Kısaltan (concentric), uzatan (eccentric) ve hareketsiz (isometric) kas kasılmalarını ekleyin
  • Gününüzü sporlarla, hobilerle, işle ve diğer işlerle aktif olarak geçirin

Bu konuda paylaşabileceğim daha o kadar çok şey var ki ama sizi boğmak istemiyorum. Bunların bazılarını deneyin ve sizin fitness programınızda yapacakları farkları görün.

Dr. Cody Sipe, fonksiyonel yaşlanma uzmanlığı olan bir üniversite profesörü ve ödül kazanan bir fitness profesyoneli. Fonksiyonel Yaşlanma Enstitüsünün kurucusu ve  Yeni Yaşlanma Egzersiz Programının yaratıcısı. Blogu www.functionalfitnessolution.com/blog da  fonksiyonel egzersiz öğütleri ve ipuçları veriyor.

http://lovebeingretired.com/2013/10/01/best-exercises-for-functional-longevity/

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot