egzersiz

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin, sigara içmeme, düzenli egzersiz yapma ve kilomuzu düşük tutma gibi, uzun erimli yararlar sağladığını biliyoruz. Ancak geçenlerde sonuçlanan 35 yıllık bir araştırma bu sağlık yararlarının ne kadar geniş olduğunu gösterdi ve yalnızca bedenimiz için değil,  zihnimiz için de.

Caerphilly Cohort Study adı verilen araştırma 1979 yılında başladı. Sağlığımızda yaşam tarzının önemini gösteren yakın zamanda yapılmış birkaç araştırmadan biri.

Geniş Uzun Erimli Bir Çalışma

Araştırmacılar İngiltere’de yaşları 45-59 olan  2.235 orta-yaşlı erkeğin sağlık alışkanlıklarını kaydetti. Ve sonraki 30 yıllık dönem içinde bu katılımcılar diyabet, damar hastalıkları, kanser ve ölüm (araştırmacıların ölümden, hastalıklara ve caddede araba çarpmasına kadar her şeyi kapsayan “bütün ölüm nedenleri” olarak adlandırdıkları bir durum) oranları bakımından izlendi.

Sağlıklı yaşam tarzları beş belirli davranış alışkanlığında gözlendi.

1. Düzenli egzersiz (işe her gün dört beş kilometre yürüme ya da işe her gün on beş kilometre   ya da daha fazlasını bisikletle gitme  olarak tanımlanan ya da düzenli alışkanlık olarak tanımlanan “yoğun” egzersiz)

2. Sigara içmeme

3. Düşük kilo (BMI* 18, 25 kg/m2 den az)

4. Sağlıklı diyet (günde iki ya da daha fazla porsiyon meyva/ya da sebze yağdan gelen 30’dan az kaloriyle ‘sağlıklı’ kabul ediliyor)

5. Düşük alkol alımı (günde üç ya da daha az birim olarak tanımlanıyor, sağlıklı bir alışkanlık olarak bakılmayan bir kaçınmayla)

Beşte Dördü Kötü Değil

Sonuçları analiz ettikten sonra araştırmacılar bu yaşam alışkanlıklarının dört ya da beşini yerine getirenlerin hiç birini yapmayanlarla karşılaştırıldığında  % 70 daha az diyabet, kalp hastalığı ve inme yaşadıklarını keşfetti. Hey!

Spesifik anlamda sayıların bölümü şöyle: diyabette %50 azalma, damar hastalıklarında %50 azalma (başlamada 12 gecikmeyle ve yaşama altı yıl eklemeyle eşitleyerek!) ve bütün ölüm nedenlerinde %60 azalma.

Ama asıl heyecan  şimdi: Aynı grup –insanların 4/5 ya da 5/5’i- bunama ya da bilişsel çöküşte %60 azalma deneyimledi. Ve şaşırtıcı olanı egzersizin en güçlü faktör olması. Araştırmacılar bunun vasküler metabolik ve duygusal yolların uyarılmasına bağlanabileceğini söylüyor.

*Beden kitle endeksi

http://io9.com/why-a-healthy-lifestyle-is-far-more-important-than-you-1481112720/@georgedvorsky

“Yaşlılık korkakların yeri değildir.”
~ Bette Davis