Sizi mahçup eden sorunlarınıza çözümler bulun,  sormak zorunda kalmadan!

tuvalet

 

Sorun: Evimden 10 km uzaklıkta bulunan her halk tuvaletini biliyorum.

Biz yaşlandıkça hem kadınlar hem de erkekler fazlaca sık idrar yaparız. Bir dereceye kadar normal bu. Aslında 60larındaki kadınların 2/3 kadarı en azından bir miktar sıkışıklık rapor ediyorlar. Ama bu sıkıntıyla yaşamak zorunda olduğunuz anlamına gelmez bu! Bu arada gecede 2-3 kez uyanmanın normal olduğu aklınızda bulunsun, uyandığınızda gerçekten tuvalete gitme gereksinimi hissediyorsanız (çok miktarda ürin dışarı çıkarıyorsanız).

kap

 

Çözüm: Kaslarınızı Güçlendirin ve Tetikleyicilerden Kaçının

Eğer aşırı aktif bir mesane sorununuz olduğunu düşünüyorsanız bu durumu bu tedavi deneyimi olan jinekolog ya da ürinekologla görüşmelisiniz. Tedaviler,

  1. Vajinal atrofiyi (incelmeyi) tedavi etmek için vaginal östrojen alma. Vaginal atrofi bazen normal mesane sinyallerinin bozulmasına ve mesane kaslarını rahatlatan ilaçlara engel olmaya yol açabilir
  2. Diyet değişimleri yapma, kafein ve alkol (ve daha az oranda da baharatlı yiyecekler ve sitrik meyvalar) gibi tetikleyicilerden kaçınma.
  3. Pelvik egzersizler (kegel egzersizleri) yapmak pelvik kasları güçlendirmek için. Bunlar idrar yapma baskısını kaldırmayacak ama pelvik kasların güçlendirilmesi idrarınızı daha uzun süre tutmanıza yardımcı olabilecektir.

yatakta

Sorun: Seks yapmayı severdim ama şimdi orası rahatsız edecek kadar kuru.

Pek az kadın uzun dönemli hormon tedavisi yaptırmadığından hemen hemen bütün kadınlar sonunda vajinal atrofiden, vajinal duvarların incelmesi ve kuruması, rahatsız olacaklardır. Bu durum ilişki sırasında kuruluk, yanma ve rahatsızlığa neden olur. Seks rahat olmayınca sizi onu istemez hale getirir ve daha az seks yaptığınızda vajinal doku daha ince ve daha rahatsız olur.

Vajinal duvar incelmesi aynı zamanda daha çok vajinal enfeksiyona ve idrar yolları enfeksiyonuna yol açar. Eğer menopozdaysanız (bir yıldan fazla regl dönemi yaşamadıysanız) vajinal atrofi konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Hemen şu anda belirtileriniz yoksa bile bu durumu önceden tedavi etmek hemen hemen kaçınılmaz olarak gelecek olan belirtilerden korunmak için daha iyidir.

hap

Çözüm #1 Östrojenle Tedavi Edin

Vajinal atrofi tedavisi vajinal östrojen tedavilerini kapsar. Bu her hafta birkaç kez vajinaya konan östrojen hapları ya da östrojen kremi olabilir. Vajinaya doğrudan uygulandığında çok düşük dozlar da etkin olduğundan bu terapi bazı hormon terapilerinin yaptığı gibi kan pıhtısı ve göğüs kanseri riskini arttırmaz.

sarılma

Çözüm # 2: Kullan ya da Kaybet

Eski deyim “kullan ya da kaybet” kesinlikle buraya da uygulanır. Güçlü ve sağlıklı tutmak için vajinal dokunuzu kullanmak zorundasınız. Cinsel bakımdan düzenli olarak aktif değilseniz (ya da aktif bile olsanız) vajinaya sokulan ve bu bölgeye düzenli olarak masaj yapan bir vibratör ya da benzer diğer bir aleti satın alabilirsiniz. Bunu düşünün… bacaklarınızın dibi düzenli baskıdan çok kalın ve güçlü olurken loblar herhangi bir baskı almadıkları için çok yumuşak kalır.

reçete

Çözüm # 3 Bir Östrojen Modülatörü Alın

Vajinal östrojene alternatif olarak bir çok yeni reçeteli ilaç var, Osphena bir SERM ((selective estrogen receptor modulator). O aslında pek çok kadının duymuş olduğu ğöğüs kanseri ilacının bir akrabası, Ospena günde bir tane alınan bir hap, vajinada östrojen gibi çalışıyor, daha güçlü ve daha sağlıklı dokuyu geliştirerek ama tipik hormon tedavisinin risklerini taşımıyor (ya da diğer yararlarını da) çünkü sayısız diğer beden bölgelerinde bir anti östrojen olarak davranıyor.

kelleşme

Sorun: Bütün yanlış yerlerde kıl kaybediyor ve çıkarıyorum.

Yaşlandıkça görünmeyen yerlerimizde neden kılların bazen kontrol dışı büyümeyi seçtiğini tam olarak anlamıyoruz. Menopoz sırasında östrojen, progesteron ve testesteron gibi belirli hormonların oranlarındaki değişimler en azından nedenlerin bir parçası olarak görünüyor. Bu değişimler tipik olarak normal olsalar da yalnızca anormal hormon üretimini gösterebileceğinden aşırı olmadıklarından emin olmak için bir doktorla konuşmalısınız. Bu genellikle kelleşme ya da sesin artması gibi diğer belirtilerle birlikte olur.

lazer

Çözüm: Kıl aldırma seçeneklerini araştırın

Ana fikir: Yalnız değilsiniz… Yaklaşık 20 milyon Amerikalı kadın yüz kıllarını en azından haftada bir alıyor, Bristol Myers’in, bir sağlık ve manikür üreticisi- yaptığı araştırmaya göre. Tedaviler çekme, ağda, kıl dökücü ajanlar (kıl eriten kimyasallar), elektroliz (bir anda bir kıla elektrik şok) ya da lazerle kıl yok etme. Açık renk ciltli ve koyu renk saçlı kadınlar için lazer kıl aldırma sürekli kıl azalımında çok etkin ancak pahallı olabilir. (Tria gibi ev lazer kıl kaldırıcı sistemler daha az pahallı ve pek çok durumda etkin oldukları gösterilmiş.

İnce saçlara ve azalan saçlara çözüm seçenekleriniz var.

idrar

Sorun: Önceden olduğundan daha fazla idrar yolları enfeksiyonu oluyorum.

Enfeksiyonlarla doğal olarak savaşmak için bağışıklık sistemlerimizin yeteneği yaşla azalır. Konu idrar yolları enfeksiyonlarına geldiğinde bu kadınlar için özellikle belirgin çünkü alt idrar yolunu sınırlayan hücreler azalan menopozda östrojene özellikle hassaslar. İdrar yolları daima bir miktar normal bakterinin olduğu vajinanın tam üstünde sona erdiğinden idrar yolları enfeksiyonları  bu hücreler bakteriyle savaşma yeteneklerini kaybettiklerinden daha fazla olur. Bir kadının yılda üçe kadar idrar yolları enfeksiyonu olması normaldir. Bundan fazlasını yaşıyorsanız bir üroloğa gidin.

cranberry

Çözüm: Sisteminizi boşaltarak şansınızı azaltın

  1. Vajinal atrofi tedavisi (vajinal duvarların incelmesi) olun bölgedeki bakteri büyümesini ve enfeksiyonları da azaltmaya yardımcı olacağı için.
  2. Daha fazla sıvı için kaçınılmaz olarak giren küçük bakteri miktarını dışarı atmak için .
  3. Cranberry suyu için ya da cranberry özü hapları ya da bakteri büyümesini azaltmak için idrarınızdaki PHı düşüren herhangi bir şey alın.
  4. Seksten hemen sonra idrarınızı yapın bakteriyi dışarı atmak için.

Eğer bunların hepsini denemiş ve hiç biri yardımcı olmamışsa belki doktorunuz size hafif bir antibiyotik reçete eder, günlük olarak ya da gerektiğinde ya da daha fazla cinsel etkinlik zamanlarında.

balon

Sorun: Göğüslerim dolgunluğunu kaybetti.

Pekçok kadın yaşlandıkça göğüslerinde olan değişiklikleri not etmeyi rahatsız edici bulur. Ergenlikten sonra göğüsler çok güçlü bağ dokularıyla desteklenen çoğunlukla salgı bezi dokusundan oluşmuştur. Özellikle menopozdan sonra bu salgı bezi dokusunun çoğu çok daha az sıkı olan yağ dokularıyla yer değiştirir. Ek olarak, göğüste memeleri yukarı doğru destekleyen bağ dokusu zamanla ve fiziksel etkinlikten kaynaklanan stresle zayıflar.

göğüsler

Çözüm: Çok İyi Destek

Cerrahiden başka, yapabileceğiniz bazı basit şeyler var. Önce, özellikle fiziksel aktivite sırasında sarkma durumu olmadan önce iyi bir destek kullanmak destekleyen bağ dokusuna zararı azaltacaktır, dolayısıyla göğüsler ileri yaşta daha az sarkacaktır. Hormon replasman terapisi  (tipik olarak östrojen ve progesteron destekleri) kullanan kadınların daha dolgun göğüsleri vardır, östorojen daha çok salgı bezi dokusu alıkoyduğu için ancak aynı zamanda göğüs kanseri ve tehlikeli kan pıhtısını riskini arttırma gibi risklerle birlikte gelir. Gerçekten iyi haber;  göğüsleriniz ne kadar daha az yoğunsa mammogramlar o kadar daha etkili göğüs kanserini saptamada. Dolayısıyla yoğundan yağ dokusuna bu normal geçişler sizin için iyi!

ofer

Uzmanımızla Tanışın: Dr. Adam Ofer

Dr. Adam Ofer  Wesport CT’ de özel çalışan uzman bir doğum doktoru ve jinokologdur ve Norwalk Hastanesinin de Jinekoloji Direktörüdür. Minimal invaziv cerrahi, ürojinokoloji/pelvik tamir ve kalıtımsal jinokolojik kanserlerin tanı, tedavi ve önlenmesinde uzmanlaşmıştır. Dr. Ofer ayrıca “Today Show” ve “Access Hollywood”da baş rolde ve aktif bir facebook sayfasını sürdürüyor.

http://www.grandparents.com/health-and-wellbeing/health/womens-health-issues?utm_source=Newsletter&utm_medium=619

“Ancak yaşlanan birisi yaşam hakkında tam ve uygun bir tasarıma sahip olur.”
~ Schopenhauer