aynaNe zaman bir insan yaşlı olur? 68 yaşında. Bu,  Pew Araştırma Merkezinin geçenlerde 18 yaş ve üzerindeki Amerika’lılarla telefonla yaptığı ankette sorulan soruya verilen 2.969 yanıtın ortalaması. Ancak, tepkiler yanıtlayan kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak değişiyor. 30 yaşın altındaki pek çok kişi (yüzde 60) tipik bir insanın 60. yaş gününe ulaşmadan yaşlı olduğunu söylüyor.  65 yaşında ve üstünde olanlar yaşlılığın 74 yaşında başladığını söylüyor. Kadınlar, ortalamada, bir insanın 70 yaşında yaşlandığını söylerken, erkekler  66 yaşın yaşlı olduğunu söylüyor.

Durum daha da karmaşık,  ankete katılanların yalnızca bir kısmı kronolojik yaşlarının kendilerini ne kadar yaşlı hissettiklerini belirlediğini söyledi. 65 ve üzeri yaşlardaki erişkinler arasındakilerin yalnızca yüzde 32’si tam olarak bulundukları yaşta hissettiklerini söyledi. Çoğu (yüzde 60) kendilerini yaşlarından daha genç ve yalnızca yüzde 3’ü daha  yaşlı hissediyor. 18-29 yaşları arasında olanların bile yalnızca yarısı kendilerini bulundukları yaşta hissettiklerini söylerken, çeyreği ya daha yaşlı ya da daha genç hissettiklerini söylüyor. Anket sonra da emeklilik, unutkanlık, idrar kontrol sorunları deneyimleme, saçların beyazlaşması ve torun sahibi olma dahil yaşlılığın diğer potansiyel işaretleri konularında sorular sordu. Anket katılımcıları bir insanın:

85 yaşına gelince (yüzde 79)

Bağımsız yaşayamayınca (yüzde 76)

Araba kullanamayınca (yüzde 66)

75 yaşına gelince (yüzde 62)

Bildik adları sık sık unutunca (yüzde 51)

Sağlığı bozulunca (yüzde 47)

Merdiven çıkma sorunu olunca (yüzde 45)

İdrar kontrolü sorunu olunca (yüzde 42)

Artık cinsel aktivitesi olmayınca (yüzde 33)

65 yaşına gelince (yüzde 32)

Emekli olunca (yüzde 23)

Torunları olunca (yüzde 15)

Saçı beyazlaşınca (yüzde 13) yaşlı olduğunu söylediler.

Kaynak: Pew Araştırma Merkezi

Ancak, bu işaretlerin bir insanı yaşlı yapan belirticiler olarak kullanılmasında yaşlar arası boşluk  var. Örneğin, 18-29 yaşları arasındaki insanların yüzde 44’ü bir işten emekli olmanın insanı yaşlı yaptığını söylerken 65 yaş ve üzerindekilerin yalnızca yüzde 10’u buna katıldı. Sağlık bozulması, bağımsız yaşayamama, araba kullanamama ve merdivenle zorluklar dahil sağlık sorunları yaşlanmanın belirtisi olarak kullanıldığında yaş grupları arasında daha fazla uyum var.

Genelde yaşlılık sorunlarından korkan 64 yaşın altındaki erişkinlerin oranı aslında bu sorunlarla yaşayan yaşlıların sayısından daha fazla. 65 yaş ve üstündekiler bellek kaybı (yüzde 25), ciddi bir hastalık (yüzde 21), cinsel olarak aktif olmama (yüzde 21) ve üzgün ya da depresyonda hissetme (yüzde 20) dahil yaşlılığın yalnızca birkaç yükünü deneyimlediklerini söyledi. Yaşlı erişkinlerin çok daha büyük bir kısmı yaşlılığın aileyle daha çok zaman harcama (yüzde 70), çalışmama (yüzde 66), hobiler ve ilgi alanları için daha çok zaman (yüzde 65) ve daha çok finansal güvence (yüzde 64) dahil olumlu yönlerini deneyimlediklerini söyledi.  Anketteki  65 ve üstündeki yaşlıların çoğu günlük etkinliklerinin her gün aile ya da arkadaşlarıyla konuşmayı (yüzde 90), bir kitap, gazete ya da magazin  okumayı (yüzde 83), günlük reçeteli bir ilaç almayı (yüzde 83), bir saatten fazla televizyon izlemeyi (yüzde 77) ve dua etmeyi (yüzde 76) kapsadığını söyledi.

İdeal olarak hangi yaşa kadar yaşamak istedikleri sorulduğunda bütün yaş grupları arasındaki ortalama tepki 89 oldu. Katılımcıların yaklaşık yüzde 20’si 90’larının içlerine kadar yaşamak istediklerini ve yalnızca yüzde 8’i 100. yaş günlerini  görmeyi istediklerini söyledi.

Emily Brandon

http://money.usnews.com/money/blogs/planning-to-retire/2009/07/02/when-does-old-age-begin

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher